Kuninkaan paluu

Kuninkaanpaluu

Nobody

Jesse, jakeluauton kuljettaja, 44 vuotta. Hänen mielimusiikki on kotimainen rokki. Juice, Eppu Normaali, Popeda, Kolmas nainen ja Klamydia ovat hänelle taattuja menotunnelman luojia ja tunteiden kanavia. Hän on opetellut ulkoa kymmenien suosikkibiisiensä kertosäkeet. Näitä säkeitä Jesse laulaa yksin autossa ja promilleissa pöydässään toisten päälle kantabaarin karaokessa. Hän ei ole yleisösuosikki.

My way

Eräänä iltana Holopaisen laulaessa My waytä kajahtaa Jessen pöydästä autenttinen tulkinta samasta veisusta Elvis Presleyn äänellä. Korhosen Honey ei usko korviaan. Hän epäilee karaokeisäntä Kuikan tehneen koiruuksia. Jessen päästellessä viidennen säkeistön loppua “I faced it all and stood tall And did it, did it my way” Honey huomaa Kuikan klenkkaavan kiireellä vessasta.

Syvän Memphisin artikulaatio loksahtelee tahdilleen kuin c-kasetilta ja Holopaisen tulkinta häipyy hämmennyksen alle. Outron jälkeen yllätyksen tällillä lyömä Jesse hörppää tuopistaan aplodien säestyksellä

Se toimii

Ukkometso lentää sivuun soittolistalta. Karaokeisännän korvatessa sen Love me tenderillä. Yleisö vaatii Jesseltä encorea. Ensimmäisen kerran hänelle tarjotaan vapaaehtoisesti mikrofonia ja Honeyn flirttaileva silmäys. Jessen kautta Elvis tulkitsee uransa alkukauden hitin ja mykistää baarin. Artistin pöytään ilmestyy eilisten iltapäivälehtien lisäksi tuoppeja ja kyytipoikia sekä -naisia. Yllättävästä sukseesta huominen työpäivä katoaa hurmoksen alle .

Jesse tulkitsee vielä Suspicious Mindsin. Viimeisessä säkeessä laulaessaan “Because I love you too much, baby” hän luo katseen Honeyyn jonka ylähuulen uurteet ovat kadonneet sitä lipaisevan kielen alle. Jesse tietää ettei mene tänä yönä kotiin eikä edes yksin nukkumaan.

Kärnä soittaa

Lattialta myttyyn jääneiden farkkujen taskusta kaivetun puhelimen hälytystä seuraa Kärnän pätevä ääni ja kysymys: “missä Jesse makoili kun ei tehnyt sitä töissä?” “Vitun kymppi” Jesse ajattelee. “Ei ole pomon valtuuksia vaikka kysymykset on”.

“Oon kipeenä”
“Siitä olisi pitänyt ilmoittaa”
En ehtinyt
Sulla on ollut kolme tuntia aikaa

Jesse katsoo seinäkelloa. Seinä on vieras, kello on kymmenen ja nukkuvan Honeyn ylähuuli on ryppyinen.

Sun duuniauto on Prisman parkissa eikä ajossa, ei edes firman pihalla.
Tulitko kipeeksi kauppareisulla?
Vittuako se sulle kuuluu.
Tulin.
Siinä on muuten sakkolappu.
Huomenna sitten lääkäriin jos tauti jatkuu. Sakko menee jo palkasta.
Kuka susta on pomon tehny?
Oon tiiminvetäjä.
Vedä…
Mitä!
That’s all right mama.
Sulje se radio

Kärnä lopettaa puhelunsa outoon kommentiin radiosta. Kunnes Jesse muistaa Elviksen, That’s all right mama pääsi ulos kuninkaan äänellä. Honey taputtelee sängyssä hänen hetki sitten nukkumaa kohtaa. Eilisestä on vain kaunis muisto

Läpimurto

Jakeluaiton tuulilasissa on Kärnän 60 euron riemu. Jesse laskee 60 euron riittävän kokopäivän pysäköintiin. Vapaapäivä ja maksettu parkki yllyttää oluelle.

Kuikan päiväkaraoke rienaa krapulaisia korvia. Jessen entrance sähköistää ilman. Supinat vaihtuvat vaatimuksiksi kun eilen syttynyt tähti kuulutetaan lavalle. Talo tarjoaa Jägerit samalla kun Straussin Also Sprach Zarathustra kajahtaa ämyreistä ja soljahtaa sujuvasti C.C. Riderin introon. Jessellä ei ole hajuakaan koko biisistä, mutta sisältä kumpuava melodia ja tulkinta ottaa ohjat. Elvis pääsee ääneen ja Jesse muuttuu kanavaksi joka pitää mikrofonia lyriikan ja laulun tulviessa ulos. Kuikka valitsee oitis seuraavan ja Elvis kuittaa Hound dogin Jessen suulla kuin medleyn. Kuninkaan eleet valtaa Jessen kehon, lantio keinuu ja karateliikkeet viuhuvat ilmassa. Esiintyjälle viskatuilla pikkuhousuilla Jesse kuivaa hien kosteuttamat kasvonsa ja kiittää yleisöä.

Uupuneena hän palaa pöytäänsä siemailemaan olalletaputtajien tuomisia. Ylisanat eivät tiedä määrää eikä Jesse vastausta lahjoilleen ei edes missä on niitä piilotellut, vaikka baari sitä kovasti tenttaa. Läntisenreiskan mielestä Jessen lahjat menevät tässä baarissa hukkaan. On aika siirtyä suuremmille estradeille. Taksi vie Pataässään.

That’s the way it is

Elvis nauttii esiintymisestä ja kiertueesta pitkästä aikaa. Muistot TCB-jengistä palaavat mieleen taksin takapenkillä. Läntisenreiska muistuttaa erehdyttävästi Red Westiä. Tuntuu kuin Memphisin mafia olisi koossa taas. Pian Jesse huomaa laukovansa tahtomattaan orava-vitsejä. Ne naurattavat kanssamatkustajia kuin vanhoina hyvinä päivinä konsanaan. Jessessä myhäilee tyytyväinen Elvis Lahdentien viilettäessä ohi. Reiska maksaa taksin pysähdyttyä Snellmaninkadulle. Mustan tila-auton avatut ovet tuo arvokasta ilmapiiriä Jessen kömpiessä keskipaikalta Patikseen. Kiitollisena hyvästä huolenpidosta Elvis haluaa Jessen suulla lahjoittaa kuljettajalle Cadillacin. Reiska vaatii kuljettajaa tyytymään rahaan Cadillacin sijasta. Seuralaiset ohjaavat tähden suojaan baarin ovesta.

Comeback

Läntisenreiska ilmoittaa Jessen karaokeen. Karaokeisäntä vaatii jokaisen esiintyjän tekemään sen itse. Reiska epäilee ettei nyt oikein tiedetä kuka on tulossa estradille. Karaokeisännän mielestä on aivan sama vaikka olisi itse elvis, niin ilmoittautua pitää itse ja lapulla. “Mikä on Jailhouse rockin numero” Läntinen kysyy ja saa vastaukseksi kansion. Elvistä harmittaa karaokebändin stemmat. Ikävän nimet ovat Scotty Moore ja DJ Fontana. Kunnialla hän Jessellä laulattaa Leiber&Stollerin tekemän virstanpylväänsä urallaan, vaikka ei täysillä vanhaan henkeen pääse tarttumaan. Jessen lonkkavika haittaa esiintymistä, tosin Elvis ei koskaan päässyt kokeilemaan 44 vuotiasta lonkkaa ja Jessen polvetkin paukkuvat kuin I’m all shook upin rytmi. Elvis haluaisi taustalaulajat mukaan esitykseen. Pataässän asiakkaista ei valitettavasti Sweet Inspirationsia saa kasaan.

Sen lauluja laulat. Kenen leipää syöt?

Vessatauolla Jesse tähtäilee pöntön kärpäseen, katsoo kaartaan, hymähtelee tyytyväisenä ja kysyy itseltään mitä on tapahtunut.

Se olen minä.
Elvis?
Presley Aaron
Miksi?
Tuli tylsää ja ne kuolemahuhut ja tuntu että kaikki jäi vähän kesken.
Ai, niiku 77 Gracelandin vessaan?
Älä vittuile.
Luuletko omalla laulullasi saanesi eilen Honeylta pesää?
Oli siinä kuitenkin mun liikkeet.
Niilläkin, vaikka matkit mun liikkeitä
Omia oli.
Eikä ollut.
Olipas.
Näytä.
Ei tässä! Kuset roiskuu sun housuille. En nouse kuset housuissa lavalle. Peilin eteen.
Ai näin?
Keinuta keinuta, käsi mukaan
Hyvä on. On se sun oma liike. Mä nostin kaksi sormea, sä nostat vain yhden.
Tälleekö

Samassa Sami Kuronen astuu sisään vessaan, jossa Jesse heiluttaa lantiota kaksi sormea pystyssä ja juttelee Elvikselle. Kuronen nyökkää kuin tuntisi. Jesse ja Elvis nyökkäävät takaisin ja palaavat baarin puolelle, jossa heille on jo varattu “Polk salad Annie” sekä jallukola.

Sen lauluja laulat. Kenen leipää syöt?

Mitä helvettiä tää on?
Jallukolaa
Mitä se on?
Vähän niinkuin konjakkia ja kolaa
Miks’ ei vain Pepsiä?
Pepsiä! Hei! Mun kurkku ja ilmaiset viinat.
Sulle ilmaiset viinat mun kurkkuun.
En laula jossei tarjoulu vaihdu.
No mitä sitten saisi olla?
Maapähkinävoi- ja banaanivoileipä, lasi piimää.

Unchained melody

Kuin jumalan siunaamana Kuronen laskee lähes täyden Valkovenäläisensä heidän pöydälle selatakseen laulukansiota. Jesse kietaisee juoman parempiin suihin. Perään hän viskaa kourallisen suolapähkinöitä pretzeleitä

Siinä sulle piimää ja pähkinää
Meidän vuoro. Lavalle vamos!

Tarjoilusta pettynyt Elvis saa napakkaa uhoa Polk salad Annie versioonsa. Rivakimmat liikkeet tuottaa Jesselle vaikeuksia. Hän on iskenyt humalaiset silmänsä Kurosen tanssin rytmissä hulmuavaan tukaan. Tanssijaa Jesse luulee Vappu Pimiäksi.

Elvis turhautuu Jessen halvaantuneseen kieleen. Are you lonesome tonight -välispiikki saa mennä vitsailuksi ja hörähtelyksi aivan kuin ennen vanhaan

Karaokeisäntä sammuttaa laitteet ja ottaa Jesseltä mikrofonin.

Elvis has left the building.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top